dashboard_follow button_

Monday, 3 April 2017

Hanya Tuhan Yang Tahu

Assalamualaikum semua...

Pagi tadi pergi HSAH lagi buat TVS untuk IUI..tapi mengecewakan saiz telur yang tidak menepati prosuder IUI dan doc bagi tarikh untuk dtg semula buat TVS silap..aku buat ovulation test pd D14 3.4 result dia double line so ini bermakna telur aku da matang dan bersedia untuk disenyawakan tapi doc bagi tarikh 4.4 untuk datang semula..bila doc scan tadi ovum aku da pecah dan tiada pun yang besar..rasa macam give up...hermmmm so doc suruh aku buat persenyawaan sendiri ja kat rumah hihi...tak pelahh kena kuat kan...kalo xkuat sapa yang nak kuatkan kita..so jalan terbaik REDHA..Doc bekalkan ubat clomid lagi untuk period akan datang ni...kalo period baru makan kalo xperiod doc suruh buat UPT...xnak mengharap sgt..takut xkuat...:(

Dalam tempoh seminggu ni aku lalui macam2 perasan..sebabnya 1st angah aku bagitahu dia mengandung siap bagi gambar UPT double line kat aku serta merta hati aku sebak sangat dalam masa yang sama aku gembira sebab dapat anak buah lagi...tapi kena lah buat happy2 kan..pujuk hati ni...masa kau belum tiba lagi..sabarnya...lepas dari tu pulak adik  sepupu aku yang kahwin bulan 12 tahun lepas pun pregnant..Allahu hati lagi sensitif..cepat je dorang kan...tapi aku??xpelah pujuk hati lagi..serius aku tengah taip ni pun menangis..aku xdak tempat nak luah..hanya kat blog ja tempat aku coretkan apa yang aku rasa....balik rumah MIL dapat berita gembira lagi yang akak ipar aku pun pregnant juga tapi da 7 bulan...akk ipar aku ni sorok dari family MIL aku pasal dia mengandung..mungkin sebab takut kami cakap apa2 kan..mana x ye anak dia 4 orang..yg sulong darjah 2... paling kecik  baru 1 tahun 2bulan...masuk yg dalam perut 5 orang....aku tanya dia kenapa nak sorok2 kak?dia jawab buat pa nak heboh2...dia gelak..aku ckap laa kalo tahu xdak lah tempah baju kat kak dengan tengah sarat cam ni...aku upah akak ipar buat baju raya...hihi aku puji sikap akak ipar aku ni...dia xpernah heboh2 pasal kandungan dia...

Nak tahu kenapa aku puji sikap dia sebab orang sekarang ni baru ja double line terus up kt media sosial...ye tak dinafikan berita gembira buat mereka..tapi bagi kami yang menanti bertahun2 ni terasa satu tamparan yg amat dasyat...pastu ckp la kami ni mudah sensitif itu lahh ini..cuba korang ditempat kami ni????rasa macam disiat2 hati ni...lagi2 bila kita komen status gembira mereka tu dengan ucapan TAHNIAH..sebaliknya balasan komen "hang bila lagi?tak kan dok honeymoon lagi kot? ..ALLAHURABBI...rasa macam nak jerit jaa..nasib la komen kat fb tu xdak voice kalo ada memang kena dah...so just buat emotion gelak ja..itu je mampu wahai hati yang diuji...tadi call mak nak luahkan apa yg dirasa tapi xmampu just tanya khabar dan sembang2 biasa ja...sempat lagi sebelum letak call mak pesan jangan stress2..ajaib kan perasaan seorang ibu..walaupun kita xbagitahu tapi dorang dapat rasa...emakk ceq rindu mak,,ceq perlukan mak... :( makin lama hati ni makin rapuh xkuat...depan2 orang ja buat happy tapi belakang airmata ja kluar.BERTABAH LAHH HATI....

Sunday, 2 April 2017

DAY-10 untuk IUI TEST

21.3 baru period aku mai lepas 2 minggu tunggu..so 30.3 hb(AHAD) baru D10 aku..mai hospital mcm biasa...doc laki yg xpernah aku nampak sebelum ni...so dia tgk rekod apa semua dia kata kena buat TVS..dlm hati apa pulak dah TVS ni..btw TVS ni depa check rahim kita tengok ovum kita matang ke belum...So buat je la..kali ni zauj masuk bilik sekali..aku nak dia tgk n dengar apa doc cakap..hihi.buat TVS ni kena baring dan mcm biasa la masuk alat lagi kat bawah ni...hermm doc laki pulak..pasrah lagi...dia masuk kan alat godek2 dia kata xmatang lagi...doc bagitahu IUI boleh buat 3 kali jaa... kalo xmengandung juga kena buat IVF..tapi kena  refer Hosp Alor setar...aku dan zauj dah bincang  sebelum ni... andai IUI ni xberjaya kami xnak buat IVF sebab kami bukan berduit,,mahal kos buat IVF ni..xsanggup..so kita ikhtiar dan tawakal ja cara lain...so jumpa doc semula 2.4. untuk buat TVS lagi ....semalam....kali ni doc perempuan..muka serius xmesra..aku tunggu ja dia nak tanya apa kat aku..dia tgk rekod aku..dia tanya makan clomid da kan.??dah aku jawab..dia ckp baring nak buat TVS..so buat la...dia cakap xmatang lagi..aku tgk skrin 16.8...aku nak tanya besar mana OVUM dorang nak untuk buat IUI doc tu mcm endah xendah ja nk jawb..ak mlas laa nak tanya soalan seterusnya,,,doc cakap buat semula TVS 4.4 ok kali ni doc xbest haha...
Add caption


kalo ikutkan hari ni lah D14 aku..doc suh datang D15..so try je la cara kami..hihi (malu ceq)apa pun untuk IUI yg akn dibuat ni aku xde letak harapan yg tinggi pun..sebab aku takut kecewa..so aku berserah ja pada rezeki ALLAH kami dah berusaha...Allah lebih tahu kan masa yang TEPAT untuk  aku dan zauj ada zuriat...aku banyak juga baca blog2 pasal dorang buat IUI sedih baca bila IUI gagal..tapi ALLAH maha besar.. ALLAH bagi dorang rezeki lepas gagal tu..semua yg berlaku ada hikmah kan...so tunggu lahh TVS untuk kali ke 3 aku esok..harap2 matang la yer cik OVUM..hihi  

Result Dye test

2.3.2017

Bangun pagi dengan semangat sebab nak tahu keputusan kan...so dalam  pukul 9 macam tu laa doc timothy datang check aku...and bagi result nya..Alhamdulillah sgt2 keputusan tu membuatkan aku rasa harapan yang cerah untuk mengandung macam wanita lain..so resultnya fallapion tube aku semua ok tak dak yang tersumbat pun...so NORMAL.....untuk next step kena buat IUI...doc pesan period yang ke 10 bulan 3 baru datang appoinment di klinik pakar untuk buat IUI...so da boleh discharged..hati bernyayi riang..hihi tapi petang juga aku boleh keluar pun..

Suami aku cuti seminggu sebab aku nak operate..sapa xsyg bini oii..hihi..keluar hosp kena balik rumah MIL..kena pantang kt sana..serius lepas operate rasa mcm bersalin..padahal xpernah rasa pun bsalin macam mana (poyo je) haha tapi mmg sakit laa.kat bahagain perut ni lagi2 nak duduk tu..terhentak sikit sakit..so dok rumah MIL mmg kena pantang makan..makanan gatal xboleh makan..takut bernanah...pasrah je la...nak cepat luka baik kan..sampai lah zauj habis cuti balik semula ke rumah kami..zauj pulak jaga aku..serius mcm princess zauj jaga..sediakan tempat tidur..siapkan makanan...mmg terasa disayangi sangat..rasa x risau dah kalo aku bersalin berpantang nanti zauj boleh jaga...syukur sgt2... so baru ada kesempatan call mak kat melaka..bagitahu result apa semua..mak gembira..mak kata ada harapan doa banyak2 minta kt Allah...pastu mak bagitahu benda yg buat aku terharu sgt...masa hari yg aku operate tu...zauj call mak cakap dia risau sgt2 aku kt dewan bedah xkeluar2 lagi..haha risau sgt2 mak cakap nada suaranya..lawak zauj ni..mak avcakap lagi memang kalut sgt2 dia...sebab depan aku dia xtunjuk semua tu..aku pun xtau kenapa..malu kot...zauj aku ni kalau apa yang dia rasa banyak dia luahkan kat emak aku berbanding mak dia sendiri..xtau laa kenapa..hihi itulah zauj aku...

 Hari tu aku ada bagitahu kan pasal kos buat dye test and menginap 3 hari 2 malam di HSAH...
Bil Menginap HSAH
Tudiaa dekat 2k....nasib laa guna GL kalo xdak ni mana nak cekau duit..perghh...mula2 dapat bil terkejut sgt2...caj bilik saja untuk kelas 2 RM 180/DAY.. Laporoscopy & Dye test RM 1036..ada caj2 lain lagi.. suami aku cakap kalo mana yang tak mampu tu memang xbuat laa ujian ni..Syukur sgt2 aku ni...so kena tunggu period D10 baru jumpa doc semula..NEXT CHAPTER..

Hari Penuh Debaran(HSG @DYE TEST)

 1.3.2017

Tarikh sejarah bagi aku sebab pertama kali nak operate...so bangun awal mandi2 solat subuh..nurse datang bagi baju warna biru suruh tukar...baju dia seksi weyh..haha tali kat belakang..pastu nurse pesan jgn pkai bju n sluar kecik..bagi free hihi aku da rasa xselesa mana x ye pakai tudung baju takat lutut pastu hat belakang nampak seksi...lpas pakai tu aku dok atas katil ja..malu haha...da la lapar ..tapi kena puasa..so tidur je la...sedar2 da kol 10 pagi..xsmpai lagi turn aku...akak yg 1 st tu da masuk dewan bedah dalam kol 9 ..pastu dalam pukul 11 lbh cm tu laa turn kak laily pulak kena usung masuk dewan bedah..muka dia lain..maybe takut..jgn ckp org  laa..aku ni lagi laa...rasa nk kluar segala isi perut..takut...tapi mak pesan selawat banyak2..mak xdapat datang tgk aku..sebab jauh melaka-kedah..lagipun mak xsihat... ...pagi tu zauj pergi amik my MIL kt kg...aku nak hilangkan perasaan debar aku ni..aku menyembang dengan erma..akk katil depan aku ni...

Pakai stokin sebab sejuk..kuat sangat pasang econ ye..
sampai pukul 1 tengahari time melawat     dahh sampai turn aku...cuak ye aku..kena pakai scarf yg untuk bedah..pastu tali baju yg blkang nurse bukak..alamakk aii...serius aku memang jaga aurat aku..aku malu sgt2 aurat aku x proper waktu tu..kena laa usung...masuk dalam bilik bedah ingatkan kena terus bedah dah,,,rupanya kena tunggu dekat 2 jam ..sampai tertido2..dalam pukul 3 juga baru masuk  dewan bedah..2jam dok dalam bilik bedah tu doc pakar yg nk bedah datang,,Dr timothy..chinese Man..dia soal jawab dgn aku...baik doc nya..sampai saat nya..kena masuk dewan bedah..dorang pasang alat2..pmbntu2 kt situ suruh selawat..aku kena bius full body...pastu dorang pasangkan oksigen kat mulut suruh aku sedut pastu terus xsedar..haha sedar2 dalam bilik pemulihan...da siapp.. terasa sakit kat perut...tgk2  jam pukul 6 petang... kena usung balik bilik semula...masuk2 bilik aku nampak zauj dgn muka risau and My Mil da ada..mamai lagi waktu tu kesan ubat bius kan dengan tekak sakit sgt2 perit rasa...
Mamai lagi waktu ni..zauj snap pic bagi kat family group

Lapar sangat dah waktu ni..tapi lpas 6 jam baru boleh makan..so redha je laa..aku tidur sebab mmg mengantuk sgt..Malam ni my MIL teman aku kat ward...sebelum lelap tu pesan kat suami aku mintak belikan bubur..itu ja yang nurse kata boleh makan lepas operate ni..aku xtgk lagi kesan operte aku tu..doc buat 2 tebukansatu kat kwasan pinggang dan 1 lagi kat pusat...so mencari la zauj bubur..dekat kol 9 malam baru dia dtg hosp bwa bubur tapi xboleh masuk wad..so mak cik guard tlg hntarkan..thank makcik..hihi my MIL dok ja kat kerusi sebelah...kesian aku tengok sanggup teman tu..aku xkisah sangat pun ada x orang teman aku   xnak laa kesiaan..xselesa kot tido kat krusi..aku mmg xtahan dahaga sgt...bygkan laa last makan kol 5 ptg semalam 28.2 ini da pukul 9 mlm..kbetulan ada nurse tya sy nak minum air boleh x..dia ckp blh tapi minum skit2 ja..ok legaa da minum...aku terlena...MIL aku nak solat isyak..dalam pukul 11 aku terjaga ..aku rasa mcm da ok...aku makan bubur...akk laily da muntah2 lpas operate..rupa2nya dia minum air banyak..hermm lepas makan apa semua aku sambung tido,..haha makn tido je la..
laparoscopy hat ni laa doc buat kat aku...
Banyak kan tebukan gambar kat atas ni..tapi aku 2 ja..dia tebuk lepas tu kat bawah aku dia buat HSG@ dye test..patot la masa aku nak pergi toilet ada pad  dorang selit kat kemaluan aku..n kain atas katil aku pun hbis  berdarah,,bygkan kalo dalam keadaan sedar kita buat test tu....memang xsggup..hihihi..keputusan dari HSG @ dye test...NEXT CHAPTER....



Malam Pertama Di Ward

Assalamualaikum..
 Malam tadi nak sambung xsempat..en zauj ajak keluar...balik tengok usop perform kat tv hihi ceq minat usop...merapu lagi...smbung balik yg semalam tu..malam 1st kat ward lepas mandi aku da xtahan sakit kt tangan kiri aku ni sebab jarum doc pelatih tu xkena urat...makin bengkak aku rasa...kwan2 dalam bilik cakap pi jumpa nurse minta dorang cabut pasang semula jarum lain...aku hold dulu..sebab x berani takut kena marah hahaha ..lepas tu mai nurse india nak check tekanan darah n nak masuk kan ubat kt pungkuq suh paksa berak haha pakat kalut cari jamban sebab xsampai 1 minit nurse tu masukkan terus nak membuang hahaha ....

Bila ingat balik lawak weyhh berlari2 cari jamban yg nurse pulak boleh jerit cepatt cepat...time tu 3 orang kena msuk ubat tu...kalo xsempat tu mahu tercicir hihi.....pas tu dia tengok jarum aku dia geleng kepala..kenapa boleh sampai bengkak..haha aku jawab tak tau..dia kata nanti dia pasangkan semula...dah legaa...dekat 1 jam aku tunggu xdatang2 pun kata nak tukar jarum..aku nekad pi jumpa nurse kat kaunter..pakat tengah busy..aku bagitahu sorang nurse ni sy nak cabut jarum ni..dia kata jumpa nurse sana tu...ok fine..aku pun pi jumpa nurse sorang ni..dia cabut cam tu ja...perghh...tersembur darah keluar..aku dah panik..nurse bagi kapas suh tekan kuat2 jgn bagi darah keluar.....aku masuk bilik bebai...malas nak pikir...malam tu kena puasa..lepas kol 12 tak boleh makan dah...aku da mula buka mulut sembang2 dgn kawan2 dalam bilik...tanya sorang2 sebab apa admit ward..aku paling kesian dgn sorang akk ni..kena buang rahim and  buang fabroid..dia pesakit 1st yg kena operate esok lepastu akak katil sebelah aku kak laily giliran no 2 dia kena buang ketumbuhan apa ntah kt rahim dia..dok wad kenanga baju pink ni..macam2 kes dok ada...seram aku dengar...yg katil depan aku ni dia period sampai sebulan..sampai darah dia tinggal bacaan 6..hermmm ...takut dengar..sembang puyer sembang..nurse mai suh makn ubat tidur supaya kitaorang rest secukupnya..xnak stress2..sebab kol 6pagi esok da kena standby..so tidur lah kami dengan persaan dug dag dug dag...BE CONTINUE....


Kali Pertama Masuk Ward

Sampai lah hari kena  admit ward 28.2.2017..awal bangun siap2 brg apa yg patut..mlas nk siapkan awal2 sebab aku 1st time dlm hidup aku msuk ward..rsa takut pun ada....aku bwak skit2 ja brg kperluan..sbb umah dgn hosp xjauh mna pun...blh suruh suami aku amik jaa.hihi awl weyh kena admit..dlm pkul 8pgi....nk buat test 1.3.2017 nurse suh msuk awl sbb byak lagi prosuder yg kena buat sblm buat HSG  test tu..so daftar masuk ward smua...nsib pakai GL sbb nk buat HSG test ni beribu kos yer..nnti aku tnjuk brpa ribu kena caj...

WAD KENANGA 9 ..kali pertama aku menjejakan kaki sbgai pesakit haha..disebabkn guna GL suami aku dapt wad kelas 2... ada bilik air dlm blik so selesa la kan xpyah keluar dari bilik nak pi mndi bagai..legaa rasa...nurse dapatkan aku katil tapi dia letak aku betul2 tepi tingkap bilik tu..aku mcm pelik ja..haha kli prtma ikut kn je rentak nurse ...dalam bilik tu ada 5 org pskit trmsuk aku...ak senyap ja xsembang pun dgn mna yg ada dlm blik tu..haha aku xreti nk myembang lagi2 bru kenal..so dtg sorg doc muda ni rsa mcm doc pelatih ja..dia tya itu ini..pastu dia gi...aku mcm da tntu arah haha xsenang duduk aku..lpas bring aku duduk haha dtg lagi doc yg tdi tya aku lagi..jwab2 soalan dia..dia pergi..lapar gila time tu..sbb ak jrg breakfast pgi tkut ke toilet..hihi kena la tggu mkn tghri...so tghri tu untuk skian kalinya mkn lauk hosp haha blh la tahan...sbb lpar aku bedal je..truk aku ni...elok lpas mkn tgahri nurse sruh aku kemas brg2 ltak atas ktil..aku kena pindah bilik..aduaii sbar je la...so aku pindah laa blik..da kmas brg2 msuk dlm almari kt blik tu kena pggil suh bkumpul untuk jmpa doc bius..dalam kalut nk pi jmpa doc bius tu doc pelatih tu nk psgkan aku jarum plak...sakit  makk aoii sbb dia psg jrum tu xkena urat bgkak..mcm2 prsaan weyh da la kna pindah blik..mood ak da ke laut dah.....
TANGAN BELAH KIRI DIA CUCUK.SAMPAI BENGKAK :(

pasl jmpa doc bius...aku da rsa mcm xkena knp plak kna jumpa doc bius..sbb ujian HSG test yg aku bca kt google  tu xde plak tlis kta kena operate bgai..ujian tu buat dlm keadaan kita sedar.... aku keliru..aku ikut ja jmpa doc bius tu..so moral of story korang kena tya doc hbis2 psal test apa yg akn dibuat...jmpa doc bius die trgkan kna msuk tiub kt mulut pastu lpas operte nnti tekak akn skit..pstu siap pesan start mlm ni puasa.... okk pasrah  ...lma gak gi jmpa doc bius...dkt  1jam lbih gak sbb ada 11 org yg nk oprate tmsuk aku..bila dahh blik ward tu..lpak2 ats ktil..nurse india mai...tya aku pkai GL kan..aku jwab ya...dia suh pindah bilik lagi...aku dahh menyirap...da la dgn tgan aku bgkak mcm apa sbb psg jarum xkena urat...dia kta tmpat yg ak duduk tu ada org lain nk duk..perghh..krna msuk semula kt blik mula2 aku msuk tu..bwak la aku dgn brg2 byk yg nurse ni bkn nk tlg...sabar je aku ni..dlm dok kalut tu..ak trnmpak sorg laki pkai uniform tentera...ak rsa mcm knal..dlm hti ak dpt agak msti nk cri aku,,sbb laki aku ada mintak no katil n bilik apa sbb pgawai dia mintak...

Lepas da dpt katil yg sebenar,...laki yg pkai uniform tu msuk bilik tu tya nma aku..hahaha betul tekaan aku kn..hahaha dia kta dia incas yg btugas bhgian ksihatn hri ni..OC suh jenguk aku..hahaha bgus jga tntera ni kn..amik jgak kebajikan isteri2 tentera,,tapi BAKAT haram aku xpi pun....so dia cuma nk pastikan btul x isteri anggota dia msuk hosp x sbb dia ckp nnti OC nk buat lawatan..dia soal jawb apa semua dia pun blik...ok malam sat gi smbung lain nohh,,nak pi mask nasi satt hahahaha mlm sat gi NEXT CHAPTER pulak...

Usaha Tanpa Jemu


Appoinment yg ke berapa ntah(7.2.2017)

Lepas ja dari buat ujian ksuburan suami aku,,kena jumpa doc lagi...nsib laa doc tu xbosan tgk muka aku ni..sbb stiap kali jmpa doc..doc yg berlainan hihi biasalahh hospital gov ..bila jumpa doc ,,kali ni doc lelaki doc tgk result suami aku..NORMAL dia ckp nsib baik normal kalo xpuas kami nak rwat suami awk plak ..aku senyum ja.so doc ckp skrg fokus pd kes aku...doc ada juga bgi kta smgat selagi ada rahim jgn risau blh mengandung...dri awl rwatan lagi aku mmg redha ja..sebab aku pikir ALLAH syg sebab tu ALLAH uji kan...appoinment sebelum ni dorang ada bekalkan clomid untuk 2 cycle. tapi aku mkn 1 cycle je..sbb 1 cyle tu period tu suami xda rumah..kena pi operasi..doc ada pesan jgn mkn clomid msa suami xde nnti awak syok sorang2 pulak hahaha aku gelak..buat lawak doc ni...so disebab mkn clomid pun x  mengndung..so doc laki ni bgi cadangan suh buat HSG test..aku da cuak apa pulak HSG t ni..aku tya la apa dia..doc ckp kita msuk alat tgk kt rahim..owhh xpela aku pikir mcm buat paps smear tu laa kot...doc buat surat untuk admit ward..tkejut lagi..smpai msuk  ward plk ni..aku pkir stu hari ja siap..so ak setuju je lahh dlm hati ni mcm2 rsa dahh....kluar dari blik bagitahu en suami kena admit ward tpi xtau bila sbb nnti nurse tpn suh amik surat tuk msuk ward....die tanya psai pa...aku trg2 dia angguk jaaa... tapi aku xpuas hati aku cari kat google apa dia tu HSG test...so dapt la jwapan..owhhh mcm ni laaa rupanyaa...xpelaaa aku pasrah..byk juga aku baca pengalaman org lain bila buat test ni...mcm2 so sekurang2 dpt meredakan apa yg aku dok pikir kn psl HSG test ni...
3hari lpas tu nurse call bagitau sruh amik surat untuk masuk ward..kena msuk ward 28.2.2017...so terus call  en suami suruh  amik surat kt hospital HSAH...boleh pulak dia pi tanya nurse tu nk buat ujian apa sebenarnya kt isteri sy..nurse tya suami encik xmsuk ke stiap kali isteri jmp doc..suami aku blh jwab ingtkn xboleh msuk hahaha...aku pn msa jmpa doc memang xtpikir pn nk suami aku msuk juga...blur kot haha so nurse pun terangkan plk kt dia...baru dia faham habis yg aku terangkan selama ni dia xfaham ke?aku ingt balik aku ckp dgn dia waktu tu bhsa apa yg dia xfaham..hahaha sabar lahh suami aku ni....lawak2...so ber hu hu hu laa aku menunggu hari nak admit...next CHAPTER ye..


Keputusan PAP SMEAR

Lepas raya aku dah lupa tarikh bila dapat lahh result pap smear,,,tapi lpas buat pap smear tu aku ada jumpa TOK PURA untuk kli ke 2...dia kta bgkak tu da xde..lupa nak ckp klo nk jmpa tok pura ni kena bwak sireh,pinang,kapur makan  dgn air botol untuk kita mnum nntikan...so kli ptma jmpa tok pura tu aku da mkn dah segala yg dia suh mkn tu..mcm sireh dgn pinang...pastu kena mnum air akar kayu laa...pastu dia bkalkn jamu...kena la mkn..suami aku guide gila2 suh ak mkn...ok ok merapu dahh aku ni kmbli smula pd kptsan paps smear tu...kptsn tu agk sdih jgk laa..doc ckp aku ye pundi kencing ada jgkitan kuman..sbb tu aku kerap kncing...mmg pn kerap kncing kdg2 30 minit skali kot pnah trjadi..doc scan RAHIM ak so xdak yg mencurigakan..cma ada jgkitan kuman tu je la..doc bekalkan  jnis ubat xsilap aku ubat mai period,ubat clomid ,ubat utk jgkitan kuman tu...xtau laa apa namanya.. tuk aku...tapi rutin mlm2 mkn sireh dgn air akar kayu mmg xmiss kena gak mkn sbb nnti bos mrah hahaha...

Next appointment tu doc check urine ak msih ada lg jgkitan kuman tpi skit jaa..so kena lagi mkn ubat bgi menghapuskan kuman2 yg ada tu..nyah kan trus haha....so mkn dan makn laaa aku ubat tu,,,smpai laaa appoinment strusnya...23.8.16 doc check urine da xde dah kuman tu...Alhamdulillah...so skrg doc fokuskan pd ak nk dptkan zuriat ni..dia sruh suami aku buat ujian ksuburan untuk suami...so set appoinment untuk suami..tpi mslah date yg ditetapkan suami ak baru nk gerak balik dari port dickson...sbb dia kena kursus kt  sna...tpn nurse..nurse suruh pi ja buat kt lab luar...kami pi lab luar je...result pun cepat..walaupun kena bayar RM 65...syukur sgt dpt suami yg membantu dan xego sgt sebab ada juga ak dgr dri  kwan2 yg senasib ni... suami dorg xnk beri krjasama bila minta buat ujian ksuburan ni..dorg takut apa pun xtauu laa...hermm kesiann...kputusan ujian ksuburan yg mnunjukan dia NORMAL..so ALHAMDULILLAH..tpi dlm sudut hati ni ada gak trsa kalo suami aku normal adakah aku yg xnormal...so diamkan apa yg aku rasa...sekurang2 nya kami tahu awal kalo ada mslh yg xsptotnya kan...rawat dari awl...

Tersedar dari Zon Selesa

Assalamualaikum..sperti dijanjikan..entri kali ni aku nk kgsi kan mcmna ak blh tsedar dri nk buat rwtan di hospital untuk mndapatkan zuriat...Itupun setelah msuk tahun ke 3 usia pkahwinan aku dan zauj...Aku ingat lagi msa mlam ptama esoknya nak puasa 6.6.2016 my MIL ajak gi jumpa TOK PURA bidan kg..Btw aku ni mnetap di s.petani My MIL orang sik kedah..so aku ni pon ikutkan je..sbb MY MIL nak juga tgk anak laki tunggal dlm kluarga dorg ada zuriat...So aku ikutkan je..1st time jumpa bidan dlm seumur hidup aku..haha mcm2 prsaan ni...tpi redha je...dipendekkan cerita tok pura sruh aku msuk bilik sbb dia nk check apa yg xkena kat RAHIM aku ni...dok tekan2 tiba2 rsa skit woo..senak gilaa..aku shocked gak sbb tok pura ni umur dia dlm 80thun bongkok..tapi kuat gak dia tekan ari2 aku ni..dia bca apa ntah terkumat kamit mlut dia..da settle dia check...aku kluar...tok pura bgtau MIL aku mcm ada ketul kt RAHIM aku ni...serius aku mmg xpham apa tok pura habaq..longhat kedah pekat sungguh..hahaha aku angguk ja..btw msa aku pi umh tok pura ni...kwan suami aku pn ikut sbb sbgai pnunjuk arah nk ke rumah tok pura ni...tok pura ni NENEK kwan suami aku...sbnrnya aku segan dgn kwan suami aku ni bila tok pura dok crta dpn2 psal rahim aku..aku cuit suami aku,,suami aku ajak kwan dia pi dok luaq haha...tok pura kta rahim aku bgkak..bgkak apa ak xtau..so dia kta suh mai lagi lpas ni....aku da xsedap hati..bincang2dgn suami ak kita kena pi gak hosp check sbb aku pikir bidan ni dia blh rsa ja apa yg ada kt rahim ni  xblh tgk..aku jdi risau sgt sbb ada sjrah dlm family ak yg kena knser rahim iaitu along aku...:( dia smpai kena buang rahim kot aku takut...kesiaan dia...so kuatkan hati ajak zauj pi hosp untuk check..

Hari ke 7 puasa(12.6.2016) kami pi hospital...kena buat surat bagai untuk dpt rwatan hosp s.petani..buat je lahh...daftar apa semua untuk msuk klinik pakar O&G...bila da jumpa doc ak crta apa mslh semua..Doc suh buat pap smear..ak mmg xtau apa tu Pap Smear haha mslh btul aku ni...time tu puasa ak tya lah boleh ke buat paps smear sbb memasukan sesuatu ke rongga kan batal puasa..so doc ckp xbatal..doc ckp lagi kalo was2 lpas raya lah buat paps smear...5minit pkir haha so decide buat je la..1st time buat Pap Smear..xde la skit sgt pun...da buat apa smua..doc ckp kptsan dpt dlm sebulan..lma yee weyh...tggu je la...next CHAPTER ye!! hari ni aku nk shoot pnjg skit crita haha..

Thursday, 30 March 2017

4 tahun Menghilang

Assalamualaikum semua
....lama betul xupdate blog...bersawang teruk dahh...dalam tmpoh 4 tahun ni mcm2 yg terjadi...pahit manis....ntah tiba2 hari ni rajin pulak tgn ni menaip keyboard ni mencoret kan lembaran baru di blog ni....Sejak kahwin ni da kurang nak memblog bagai....dan selama 4tahun juga laa sy menanti zuriat..Allah blm mengizinkan sy ada zuriat lagi..mgkin ALLAH tahu yg terbaik kan...think positive!!!Disebabkan tu jga lahh sy nak shared pglman suka duka dalam rmhtgga dan usaha  nk dptkan zuriat selama 4 tahun....gambau ni menunjukkan kami msih berdua ....sakan berkepit hahaha kdg2 terasa sunyi juga xde anak ni...tapi bukan blh buat dgn mesin anak ni...kan kan kan hihi...btw Alhamdulillah dikurniakan zauj yg baik,memahami,btggjwab,kelakar yg pling pnting penyabar...Nanti sy akan kgsikan proses2 dn prosuder sy berusaha untuk mendapatkan zuriat....